Et sä kumminkaa mitään tajuu – Musikaali nuorista ja niistä aikuisista

Äiti hakee teinin bileistä uutena vuotena. Teini hieman humalassa, mutta ei mitään ikävää nyt. He ajavat hiljaisuudessa pimeää moottoritietä. Kello on jotain 03 aamuyöstä. Radiosta alkaa soida J. Karjalaisen Riisinjyvä: Sä olet täällä muukalainen, tunkeilija jostain kaukaa, jooÄiti ja poika laulavat sitä yhteen ääneen. Moottoritien valot vilisevät silmissä.

Tutkimusten mukaan yleisimmin nuorissa häiritsevät seuraavat neljä asiaa:

1. Nuoret ovat aina tiellä,

2. nuoret ovat liian äänekkäitä,

3. nuoret ovat päämäärättömiä ja löysiä sekä

4. räkä.

Musiikillisessa dokumenttiteatteriesityksessä  ”Et sä kumminkaan mitään tajuu” yritetään lisätä ymmärrystä nuorten ja aikuisten välille. Käsikirjoitus koostuu dokumentaarisesta materiaalista, jossa seurataan nuorten ja vanhempien elämää pääkaupunkiseudulla. Haastatellaan, kirjoitetaan kirjeitä, tehdään musiikkia ja kuvataan. Esitystä varten haastatellaan myös laajasti nuorten kanssa työskenteleviä asiantuntijoita. Koska esitys pohjautuu dokumentaariseen materiaaliin, esityksessä kuultavat nuorten ja aikuisten tarinat koskettavat ja riipaisevat, naurattavat vedet silmissä ja saavat samaistumaan aivan erityisellä tavalla.

Nuori voisi kysyä aikuiselta yleisimmin seuraavaa: ”Kun kohtaamme, kuunteletko tai mikä vielä tärkeämpää, kuuletko minua?”

Millaisia tunnetiloja meissä liikkuu niin aikuisina kuin nuorina? Millaisia päätöksiä teemme? Miten myöntää virheet? Miten pyytää anteeksi? Teinivanhemmuus tuntuu useimmiten siltä, että on epäonnistunut. Siihen liittyy paljon häpeää. Voisiko nuoret avata omaa tilannettaan tarkemmin? Entä aikuiset? Olisiko siten helpompi myös tajuta, miksi kaikki on niin mutkalla? Miksi nuoruus on sellainen elämän musta keskiaika?

RooleissaPaavo KerosuoElla LymiNicklas PohjolaHanna Vahtikari ja Senna Vodzogbe

Työryhmä:

Ohjaus ja käsikirjoitus – Jonna Wikström

Videosuunnittelu ja kuvaus – Terjo Aaltonen

Musatyöpajat ja  musiikin sovittaminen – Marzi Nyman

Sävellys – Marzi NymanAnna KemppiAleksanteri Levijoki ja Aida Wikström  

Laulujen sanat – Sade AlankoKaiku EurenTitta HalinenTiina KarvinenAnna KemppiAleksanteri LevijokiOliver PirttiläAida Wikström ja Jonna Wikström  

Biitti kappaleessa Rap – Oliver Pirttilä ja Oskari Kyntölä  

Äänisuunnittelu – Markus Bonsdorff

Lavastus ja pukusuunnittelu – Paula Koivunen

Valosuunnittelu – Max Wikström

Koreografia – Soile Ojala

Kuva – Terjo Aaltonen

Graafinen suunnittelu – Joona Aalto

ENSI-ILTA 4.10.2023 MUSIIKKITEATTERI KAPSÄKISSÄ

KRITIIKIT JA ARTIKKELIT

KUVAT TERO VIHAVAINEN