Huviretki ja aikamatka Jätkäsaaren sydämen halki.

Kävelyretken mallinen teatteriesitys. Teatteri Viiruksesta alkava huviretki, jonka aikana katsojat kulkivat Jätkäsaaressa opastetun matkan. Retken varrella törmättiin sekä asuinalueen 1900-luvun alun huvilakauden asukkaisiin että nykyisiin jätkäsaarelaisiin ja yhteisöihin.

Aikamatka kurkisti myös tulevaisuuteen ja esihistoriaan. Se esitteli vanhat ja uudet visiot asuinalueesta, vei paikkoihin, joihin et muuten eksyisi tai pääse.

Esitys piti sisällään muun muassa musikaalikohtauksia, oopperalaulua ja parkour-numeroita. Samalla tutkiskeltiin ihmisen uudisraivaajahenkeä ja sitä missä Jätkäsaaren ominaislaatu saattaisi tulevaisuudessa tiivistyä.

Esitykset toteutettiin yhteistyössä jätkäsaarelaisten yhteisöjen ja vapaaehtoisten esiintyjien kanssa.

Ohjaus ja käsikirjoitus Jonna Wikström ja Janne Saarakkala
Lavastus ja puvustus Paula Koivunen
Koreografi Soile Ojala
Näyttelijät Maria Ahlroth, Iida Kuningas, Jessica Raita, Jan-Christian Söderholm

Muut esiintyjät Tarja Hailikari, Lea Halla-aho, Janette Hirvonen, Sylvi Hosio, Marjo Höglund, Panda Ilén, Nina Kallonen, Rachel McIntosh, Anssi Rantanen, Thea Reikko, Alex Salmijärvi, Emma Tiilikainen, Siiri Vesikansa

Lehdistökuvat Sara Forsius

Julistekuva Jonna Wikström

Ohjaajien sana

Ensimmäistä kertaa Jätkäsaaressa liikkuessamme tuntui kuin olisimme upotettuja arkkitehtien havainnekuvaan. Heräsi kysymys, onko näin uudella asuinalueella vielä identiteettiä, sydäntä?

Kaupunkiesityksiä eli kaupunkitilassa liikkuvia teatteriesityksiä tehdessä on pyrkimys nähdä ympäristö vaihtuvien näyttämöiden sarjana. Täytyy pysähtyä paikkojen äärelle ja antaa mielikuvien virrata. Tähän tapaan: tuo kortteli muistuttaa New Yorkin siluettia, tuo kadunpätkä suorastaan huutaa musikaalikohtausta, jossa kaikki alkavat yhtäkkiä tanssimaan, ja voisiko tuolla keskeneräisellä kujalla tallustaa urbaani karhu syöden popcornia. Samalla paikat näkee uusin silmin, ne alkavat puhutella sellaisenaan. Kaupunkiympäristö ei olekaan enää vain näyttämö vaan yksi esiintyjistä, joka antaa teokselle suuntaa ja muotoa.

Tämän kokemuksen haluamme tarjota teille, Jätkäsaari uusin silmin, Jätkäsaari puhuu.

Haluamme tarjota myös väläyksiä kaupunki- ja rakennussuunnittelun visioista. Miksi Hyväntoivonpuisto on sen mallinen kuin se on, kuka suunnitteli Jätkäsaaresta huvilakaupunginosaa sata vuotta sitten, tai mikä on biodiversiteettikatto? Näihin kysymyksiin esitys vastaa. Rakennukset ja puistot alkavat puhua ja tuntua läheisemmiltä kun tietää jotain siitä ajatustyöstä, jolle ne perustuvat, tai tapaa itse suunnittelijan.

Mutta lopulta kysymykseen asuinalueen identiteetistä, sydämestä, on kuitenkin vain yksi mahdollinen vastaus. Se on tämän kaupunginosan ihmiset ja yhteisöt. Asuinalueen asukkaat ja täällä työskentelevät ihmiset puhaltavat lämmön kaduille, kortteleihin ja koteihin. Näin meillekin tapahtui, kun saimme tehdä tätä esitystä yhdessä jätkäsaarelaisten kanssa. Havainnekuva lämpeni ja sai tilalleen elävää, aitoa jätkäsaarelaista muotoa. Sydän on löytynyt.

Sydämellisesti tervetuloa,

Jonna Wikström & Janne Saarakkala,

Ohjaajat ja käsikirjoittajat