KADONNUT KAUPUNKI – Elämyspuisto Turku 2011

KADONNUT KAUPUNKI : ELÄMYSPUISTO TURKU 2011

osa Turun kulttuuripääkaupunkihankkeen ohjelmaa

Työryhmä:

Taiteellinen johtaja: Janne Saarakkala, Ohjaajat: Jonna Wikström (Info-kioskin esitysretket), Pekko Koskinen (pelit) ja Janne Saarakkala (muut), Esiintyjät: Sami Henrik Haapala Janna Haavisto, Pentti Halonen, Anna Torkkel, Jonna Wikström, Pirjo Yli-Maunula, Janne Saarakkala + avustajia, Koreografi: Pirjo Yli-Maunula, Valokuvat, grafiikka ja web-sivut: Tomi Hurskainen

Web-sivut: Toni Alatalo, Tuotanto: Pirjo Yli-Maunula / Flow Productions

Kadonnut kaupunki esittää: Elämyspuisto Turku 2011 oli seitsemän päivän dramatisoitu kaupunkitapahtuma Turussa, 21.-27.7.2011. Se kostui esityksistä, retkistä ja peleistä, tarjoten perinteisiä ja uudenlaisia väyliä kaupungin kokemiseen. Tapahtuman tekijöinä oli turkulaisia ja muualta Suomesta tulleita teatterin, tanssin, media-alojen, sekä roolipelien ammattilaisia. Tapahtuma oli itsenäinen jatko-osa elämyspuistolle Oulussa, syksyllä 2008 (Kadonnut kaupunki esittää: Elämyspuisto Oulu 2008). Elämyspuisto antaa roolin paitsi tekijöilleen, myös yleisölleen, jopa itse kaupungille: Tekijät esittivät Kadonnut kaupunki Oy:n insinöörejä, jotka rakentavat mm. kaupungin kokoisia elämyksiä. Yleisö esitti matkailijoita tulevaisuudesta. Heidän turismin kohteenaan oli lähes täydellinen kopio mystisestä Turusta, muinaisena vuonna 2011.

Eri tekniikoita yhdistellen katsoja vieraannutetaan ympäristön tutusta arjesta, kaupungin näyttäytyessä heille fiktion kehyksissä: uudenlaisena, inspiroivana, ja alati merkitykseltään muuttuvana. Turku muuttui pelilaudaksi, kokemukselliseksi kentäksi, johon katsoja voi valita erilaisia lähestymistapoja (nettisivut, teatteriesitys, klubi, kaupunkiretki, roolipeli) ja valita kokemuksensa intensiivisyyden kolmessa eri tasossa: katsoja, kokija, tekijä. Turku nähtiin valtavana taiteen maailmannäyttelynä, jossa kaikki oli taidetta; rakennukset, kaupat, ihmiset, pulut, piirakat ja ruohonkorret. Erilaisten johdettujen retkien avulla Kadonnut kaupunki esitteli teoksia (nimesi ja määritteli kohteita uudelleen) ja kun katsoja halusi lähteä mukaan leikkiin, häntä pyydettiin osallistumaan retkelle. Minä vastasin info-kioskin retkien käsikirjoittamisesta ja ohjaamisesta.

INFO-KIOSKIN RETKET

Ohjaus ja käsikirjoitus: Jonna Wikström

1. REIPPAILURETKI NORJAN LUONTOON

”Nauti Raikkaasta ilmasta, reippaasta kävelystä ja Norjan kulttuurista”

Retkellä tutustutaan Peer Gyntin matkassa Norjan henkeäsalpaavaan luontoon, jossa jokaisen sydämet sykkivät vuorten ja vetten maalle. Vaurain ja monien mielestä kaunein Norja oli ensiluokkainen retkikohde. Sen puhdas, jylhä luonto, pitkä rantaviiva ja lukuisat nähtävyydet ja harrastusmahdollisuudet vetävät puoleensa.

2. OLYMPIALAISET (Antiikin Kreikka)

Nopeammin, korkeammalle, voimakkaammin (Citius, Altius, Fortius)

Olympia-retki ei ole vain retki sillä olympia-aate on elämänfilosofia, jossa yhdistyvät ihmisen kehon, tahdon sekä mielen tasapainoinen kehittäminen. Olympismi yhdistää urheilun, kulttuurin ja kasvatuksen ja sen tavoitteena on kehittää elämäntapaa, jossa ilo löytyy yrittämisestä, kasvatukselliset arvot hyvästä esimerkistä, ja jossa kunnioitetaan maailmanlaajuisia eettisiä periaatteita. Tällä retkellä teidät johdatellaan Olympismin pyhimpään ytimeen. Istu katsomoon ja nauti Olympia-aatteesta! JUST DO IT!

3. HAIKU

” henkilökohtainen lyyrinen meditaatio”

Haiku tarkoittaa japanilaista kolmisäkeistä runoa, jossa on 17 tavua. Haiku on opastettu retki, joka lähtee Linnankadun ja Aninkaistenkadun kulman lähellä sijaitsevasta Lönnrotinpuistosta ja kuljetaan viipyillen hiljaisuudessa.

4. NÄHTÄVYYDET JA TAIDETEOKSET

Näe kuuluisuuksien paikat, historialliset rakennukset ja monumentit kiertokävelyllä Turun ydinkeskustassa. Opas kuljettaa sinut kulttuuripääkaupungin nähtävyyksien viidakkoon.

5. MUSTELÄISKÄ-testi

”Sevitä mikä sinua vaivaa Turussa 2011”

Vuonna 2011 Turussa kaikkia vaivasi jokin. Silloin hallitsi viisi luonteenpiirrettä, jotka selviävät kävelyretkellä. Osallistu ja ota selvää mikä juuri sinua vaivaa Turussa 2011.

6. RIIUUREISSU

” Tee unelmiesi puolisosta totta”

Retkellä tutustut lemmenriitteihin ja rakennat itsellesi täydellisen kumppanin, juuri sellaisen, jonka sinä tarvitset. Hintaan sisältyy drinkki.

7. INSTANT IPANEMA

”kevyt ylellinen rantaloma”

Yhdistä rantaloma Turun kaupungin sykkeeseen. Ylellinen hetki antaa mahdollisuuden viettää miniloma vaikkapa lounastauolla. Varaa paikkasi heti, sillä paikkoja on rajoitetusti.

8. TUNTEET

”Tilaa esityksellinen tunne”

Tunne retket ovat yhden oppaan avulla tai omatoimisesti toteutettavia retkiä. Voit valita listalta tunteen, jota tarvitset,  josta haluat päästä eroon tai muuten vain tunteen joka juuri tänään kiinnostaa. PERUSMÄTTÖ: RAKKAUS, VIHA, LOHTU 1, LOHTU 2, TOIVO, PETTYMYS, INTOHIMO (2:delle), MELANKOLIA, HÄPEÄ, NOSTALGIA, FEAR / PELKO

TALON ERIKOISET: KOSTORETKI, MUISTORETKI NÄHTÄVYYDELLE