STREAK -katkeamaton

STREAK– katkeamaton

raita, tapahtumasarja, putki, sarja

STREAK on puhelimessa olevan Snapchat -sovelluksen viestittelyominaisuus kahden käyttäjän välillä. Se näyttää näkyvällä numerolla, kuinka monta päivää käyttäjät ovat ”snäppäilleet” eli viestitelleet toisilleen. Yksikin väliin jäänyt päivä tuhoaa streakin.

Esityksessä streak kuvastaa nuoren elämää. Esitys ei käsittele pelkästään some-maailmaa, mutta käyttää hyväkseen sen lainalaisuuksia. Streak toimii tässä allegoriana nuoren elämälle. Esityksessä on kolme nuorta, joiden elämästä näemme hetkiä ja ajoittain mielikuvitus tempaa mukaansa ja olemme supersankareiden terapiaistunnossa tai aikuisten kielikurssilla. Johtavana teemana on, kuinka näemme itsemme ja minkälaisen tulevaisuuden haluamme.

Mielenterveyden haasteet, masennus ja kyvyttömyys hallita omaa elämää liittyvät yhä enemmän siihen, että tämän päivän vaatimukset nuorille ovat niin armottomia. On päätettävä varhain niin monesta asiasta. Nuoren elämässä on paljon vaatijia ja neuvojia. Yhdet sanovat, että pitää mennä yliopistoon, toiset, että pitää laihduttaa. Joku sanoo, että mene armeijaan, toinen, että pitää ilmastolakkoilla, olla kasvissyöjä tai feministi. Paitsi että ei pidä. Elämässä ei pidä yhtään mitään paitsi elää. Elämä itsessään on arvokas silloinkin, kun se on täynnä keskeneräisyyttä ja ahdistusta.

Esityksessä pyritään ymmärtämään ja tunnistamaan. On ihan ookoo olla epävarma ja on hyvä nähdä, että tosi monella nuorella on ihan samanlaisia tunteita. Myös tieto siitä, että et ole yksin asioiden äärellä on tärkeää! Esityksessä on kerätty materiaalia Tampereella toimivan Pajaston nuorilta, jonka toiminnan lähtökohtana on tarjota nuorille mielekästä kokemusta ja tekemistä. Pajastossa katsetta suunnataan tulevaisuuteen ja luodaan yhdessä askelmerkkejä omassa elämässä etenemiselle ja itsetuntemuksen lisääntymiselle. 

Hei odota

mua hieman pelottaa

sä kuljet huolia vailla

ja mä lasken vielä portaita

älä jätä mua jälkeen.

-Aida Wikström

Kritiikki Aamulehti/Outi Suoranta 9.2.2023

Aamulehti/Outi Suoranta
Kuvat Jari Kivelä
Kuvat Jari Kivelä