TOO LATE MY FRIEND

ESITYS AFRIKASTA

21.9.2013 somalialaisen Al-Shabaabin terroristit hyökkäävät nairobilaiseen Westgaten kauppakeskukseen. Hyökkäyksen alkaessa kauppakeskuksessa oli meneillään lasten kokkikilpailu. Terroristit surmaavat kymmeniä ihmisiä: lapsia, naisia, miehiä, mustia, valkoisia, kenialaisia, ulkomaalaisia. Huhutaan että terroristit olisivat säästäneet muslimit kysymällä heiltä kysymyksen: ”Mikä oli profeetta Muhammedin äidin nimi?”

Noin kaksi vuotta aikaisemmin, joulukuussa 2011, Titta Halinen ja Jonna Wikström istuvat samaisen kauppakeskuksen kahvilassa litkien caffe lattea. Imaistointi tekee ilmasta viileän, lähes aineettoman. Viereisen leipomon tuoksut leijailevat nenään. Jos ei sulje silmiään, voi lähes unohtaa Kiberan slummin maalattiaiset hökkelit, ihmisjätösten kitalakea korventavan hajun, ahnaat kärpäset, nälän ja näköalattomuuden apatisoimat aikuiset. Aliravitut lapset, joista suurin osa ei tule selviämään aikuiseksi.

Unohtaa ei sen sijaan voi, että kehitysyhteistyöprojekti jota Halinen ja Wikström ovat Nairobiin (Kiberaan) tulleet tekemään, on ajanut karille ja lujaa. Halinen ja Wikström yrittävät hahmottaa latte-lasiensa takaa mitä nyt tapahtuu. Koska projektia ei enää ole, päättävät Halinen ja Wikström lentää Mombasaan. Siellä, Intian valtameren rannalla, he alkavat kuvata materiaalia esitykseen, joka saa jo tuolloin nimekseen ”Too Late My Friend”.

Too Late My Friend – An African Journal on esitys, mutta ei menestystarina, vaan kertomus erään kehitysyhteistyöprojektin epäonnistumisesta. Se on myös kertomus maailman epäonnistumisesta, siitä kuilusta, jonka varallisuuden täysin kohtuuttoman epätasa-arvoinen jako ihmisten välille repäisee. Se yrittää henkilökohtaisten kokemusten kautta vastata siihen kysymykseen, miksi me niin radikaalisti epäonnistumme yrityksissämme kurottaa toista kohti. Se on kertomus toiseudesta, kauhusta, ahneudesta ja siitä, ettei vilpitön halu auttaa aina riitä. Se on esitys, joka ylipäätään kyseenalaistaa oman vilpittömyytensä.

Halinen ja Wikström juovat lattensa, nousevat ja poistuvat Westgaten kauppakeskuksesta. Al-Shabaab vasta suunnitelee terroritekoaan, joka toteutuu 21.9.2013. Myöhemmin Halinen ja Wikström googlaavat ja oppivat, että Muhammedin äidin nimi oli Amina.

Yhteistyössä: Q-teatteri

Ikäraja: K-16

Esityspaikka
vuonna 2015 Q-teatterin vierailunäyttämö (Puoli-Q)
Tunturikatu 16, 00100 Helsinki

Käsikirjoitus ja ohjaus 
Titta Halinen ja Jonna Wikström
Näyttämöllä
Titta Halinen, Jonna Wikström
ja Tytti Junna
Lavastus ja pukusuunnittelu
Paula Koivunen
Äänisuunnittelu ja sävellys
Juha Jaakkola
Valosuunnittelu
Ville Virtanen
Video- ja graafinen suunnittelu
Terjo Aaltonen
Tuotantoassistentti
Tytti Junna