Työ 4.0 – Tulevaisuuden työn lanseeraustilaisuus

TYÖ 4.0 – TULEVAISUUDEN TYÖN LANSEERAUSTILAISUUS

Ohjelmassa mm. kuohuviinitarjoilu; sukupuuttoon kuolevan työn näyttely; tulevaisuuden työn paljastaminen; manifesti

Perjantaina 9.9.2016 Todellisuuden tutkimuskeskuksen Työsaareke järjesti Astoria-salissa esitystapahtuman, jonka aiheena oli Tulevaisuuden työ. Tilaisuuden isäntänä ja emäntänä toimi uuden työn ruumiillistuma, Panda.

Panda on jo lähes kymmenen vuotta toiminut Todellisuuden tutkimuskeskuksen työelämän konsulttina. Sen alaisuudessa olemme tutkineet työtä käsitteenä, elämäntarkoituksena, hallinnan välineenä, yhteiskunnallisena ilmiönä ja ajan kuvana. Olemme myös opiskelleet nykytyöläisen perustaitoja: kuinka työskennellä 24/7, kuinka siirtyä sisällöntuotannosta haluttavan identiteetin tuottamiseen, kuinka olla kiinnostunut kaikesta välittämättä mistään. Päivämme ovat täyttyneet työstä, jota suurin osa maailmasta ei edes kutsu työksi, ja syyskuussa esitettiin kymmenvuotisen tutkimuksen loppupäätelmät. Kyseessä oli yksi ja ainutkertainen ohjelmallinen ilta.

”Todellisuuden tutkimuskeskuksen TYÖ 4.0 jättää surumielisen mutta helpottuneen olon – me olemme kaikki samassa veneessä. Kukaan meistä ei selviä nykyisessä työelämässä, kaikista meistä se on älytöntä, eikä kukaan tiedä mitä on edessä. Työ on muuttunut peruuttamattomasti, mutta kukaan ei vielä tiedä, mihin olemme matkalla. Pandan sanat jäävät kaikumaan mieleeni: Me uskoimme työhön kuin jumalaan. Enää emme tiedä miksi sitä tehdään.”
Suvi Auvinen, Kulttuurivihkot 6/2016

Todellisuuden tutkimuskeskuksen esitys on lempeä, viisas ja tarkkanäköinen. Lopputulemallaan se viittoilee kohti uutta maailmanjärjestystä, jossa työstä nykymuodossaan tulee tarpeetonta. Esityksen päätöksenä julistettu manifesti on kumouksellinen vastavallan ilmaisu. – – Esityksen päätös on vaikuttava. Astoria-sali hiljenee kuin juhlan jälkeen. Uuden työn autioituneisiin tuloihin jäävät vain tyhjiksi juodut kuohuviinilasit.”
Riikka Niemelä, Niin & Näin 4/2016

  • Työsaarekkeen 2016 koollekutsuja: Janne Saarakkala
  • Työryhmä: Talvikki Eerola, Titta Halinen, Johanna Hammarberg, Annu Kemppainen, Iida-Maria Lindstedt, Louna-Tuuli Luukka, Maria Oiva, Janne Pellinen, Janne Saarakkala, Jonna Wikström