TYÖ 5.0 – LEIPÄ

Työryhmä: Talvikki Eerola, Titta Halinen, Henrietta Ikonen, Annu Kemppainen, Annina Nevantaus, Janne Pellinen, Janne Saarakkala, Jonna Wikström

Työ 5.0 – LEIPÄ oli esitys, joka toteutettiin leipomalla ruisreikäleipää. Se oli leipomo, joka oli auki Helsingin taidemuseon HAM-kulmassa, Tennispalatsissa vuoden viimeisen kvartaalin aikana. Se oli keskustelupaikka, työpaja ja live-installaatio, johon osallistui vajaat 4000 kävijää joko katsojana, keskustelijana tai leipojana. Oman leivän leipojia oli yhteensä 440.

Syksyllä 2016 työryhmä väitti Työ 4.0 – tulevaisuuden työn lanseeraustilaisuus -esityksessä, että jälkiteollisen ajan henki tulee riisumaan työn tekemisestä kaiken muun tarkoituksenmukaisuuden paitsi toimeentulon. Muuten työ tulee olemaan kasvavassa määrin turhaa. Mm. tästä leipomossa keskusteltiin.

Työ 5.0 – LEIPÄ kumpusi tämän päivän ajatustyöläisen tarpeesta luoda jotakin käsinkosketeltavaa ja luoda yhteys menneisiin sukupolviin. Vastoin nykytyöelämän tehokkuusvaadetta leipomossa hiljennyttiin vuoden viimeisinä kuukausina – aivan kuten entisajan työläiset sadonkorjuun jälkeen – puhdetöille. Esitys oli katoavan fyysisen työn tekemistä katsojien kanssa.

Työ 5.0 – LEIPÄ leipoi: Opetimme halukkaille leipomisen salat: taikinan valmistamisen, kohotuksen, paiston. Ennen kaikkea pysähdyimme aistimaan mikä oli leipäjuuren tunnelma kunakin päivänä, että esityksen lopputulos – leipä – olisi paras mahdollinen. Valmiit leivät syötiin tai lahjoitettiin. Leipomiseen osallistuneet saivat leipomansa leivän mukaansa.

Jokainen leipä on manifesti merkityksellisemmän työn puolesta!